3 Ekim 2010 Pazar

İsim bulma özürlü müyüz?


Milli Futbol Tarihimizle ilgili yaptığım çalışmalar esnasında,  Efes Pilsen için hazırladığım www.millifutboltarihi.com sitesi üzerinde ilginç bir şey gözüme çarptı. Varlığının ve çokluğunun farkındaydım ama bu kadar da olabileceğini tahmin etmiyordum. Statlarımızın birçoğunun ismi aynı olması beni fazlasıyla rahatsız etti. İstatistiksel anlamda verilere varırken birçok yanlışlığa gebe olan bu isim benzerlikleri, bu yapıları birbirinden farklı kılacak, insanın hafızasında yer edecek en belirgin özelliği de aynı kılıyordu.
Daha önce birkaç yazarımız bu konuyu ele almıştı aslında Ama ben biraz daha farklı bir pencereden bakarak aynı konuyu tekrar ele almak istedim.
Atatürk, Cumhuriyet ve Belediye statlarımızda en fazla kullandığımız isimler. Bunları şehirlerimizin kurtuluş tarihleri takip ediyor. Farklı isimler bir elin parmaklarını geçmiyor. Adeta kısır bir döngü oluşmuş isimlendirme konusunda.
Atatürk Olimpiyat, İzmir, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Bolu, Rize, Giresun, Elazığ, Sakarya, Yalova, Çankırı, Adıyaman,Van,Balıkesir, Isparta, Afyon Karahisar, Muğla, Siirt, Hatay, Aksaray, Kırklareli,Nusaybin statlarında Atatürk ismini kullanmayı tercih eden şehirlerimiz. Zaten sadece Süper Ligdeki 18 takımın 5’nin stadının adı Atatürk...
Mustafa Kemal Atatürk... Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önderimiz.
Atatürk’ün ilke ve devrimlerini yeni nesillere aktarmanın onu anmanın, ismini ölümsüzleştirmenin yolu acaba gerçekten hak eden etmeyen bütün statlara onun ismini vermekten mi geçiyor?
Elbette uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapan 5 yıldızlı olimpiyat stadımıza “Atatürk” isminin verilmesi, böylelikle hem yeni nesillerimize hem de dünyadaki diğer uluslara bu ismi duyurmak muhteşem bir şey… Ama sıradan bir stadın isminin Atatürk olması, atamıza saygısızlık değildir de nedir?
Örneğin Bursa’ya malolmuş onlarca isim var. Koy stadının ismini Orhangazi, Zeki Müren, Ulubatlı Hasan, Müzeyyen Senar, Sabiha Gökçen  hatta Hacıvat ve Karagöz. Ama yok illaki Atatürk Stadı. O zaman Türkiye’deki bütün statları Atatürk olsun! Bu zihniyet
Türkiye’de bir tane Atatürk Stadı olmalı ve o da anıyla şanıyla anılmalı atamıza layık olmalı. Atatürk ismi verilecekse o en büyük, en lüks ve en yeni stat olmalı. Bugün için bu stat Olimpiyat Stadı’dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder