Milli Takımlar bir ülkenin futbolunun ne seviyede olduğunun önemli bir göstergesidir. Bazı ülkeler için sadece vizyon olan bu gösterge, bazı ülkeler için ise misyondur. Her ne olursa olsun tüm ülkeler başta milli takımlarını geliştirmek ve başarıya ulaştırmak için uğraşı verirler. Milli takımlar için ise sahne FIFA’nın ve bağlı bulundukları konfederasyonun düzenlediği uluslararası büyük turnuvalardır. Yani Dünya Şampiyonası ve bizim bağlı bulunduğumuz kıta gereği Avrupa Şampiyonası.
Kaçırılan her turnuva önemli bir prestij kaybının yanı sıra ülke futbolunun da geri gitmesine neden olur. Ekonomik anlamdaki zararlarını hiç saymıyorum bile! Ülke federasyonları bütçelerine, güçlerine ve futbol değerlerine göre bir hedef belirlerler.
90’lı yıllardan itibaren Türkiye’de hedefini yapılan bütün uluslararası şampiyonalara katılmak ve burada en az bir tur yukarı çıkmak olarak belirlemişti. TFF tüm planlarını ve yatırımlarını bu hedef doğrultusunda yaptı. Bütçeler hep bu hedef doğrultusunda hazırlandı.
Ancak, 2010 Dünya Kupası’na katılamayarak bu hedeften önemli ölçüde sapan ve aldığı sonuçlar ve oynadığı futbolla 2012 Avrupa Şampiyonası’nı da tehlikeye sokan Milli Takımımız bu planları altüst etmiş görünüyor.
Peki bu noktaya nasıl gelindi?
Elbette mevcut TFF Yönetimi’nin aldığı ve almadığı kararlarla.
Göreve geldiği andan itibaren Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın baskısından ve etkisinden kendini sıyıramayan TFF Yönetimi, kulüplerin Süper Lig’de 8 yabancı oynatmasına izin vererek Türk Futbolunun dibine adeta kibrit suyu dökmüştür. Fenerbahçe’nin menfaatlerini Türk Futbolunun menfaatlerinin üstünde tutan Aziz Yıldırım, ne yapıp ne edip, hiçbir kriter veya ön şart koydurmadan yabancı futbolcu bulundurma konusunda bu kararı aldırmayı başarmıştır.
Gerekçe olarak Avrupa’da başarı ve ülke temsiliyetini öne süren Yıldırım’a nedense kimse dur diyememiştir. Yabancı sayısının 4 ile sınırlı olduğu 2000’li yıllarda Galatasaray UEFA Kupası ve Süper Kupayı ülkemize getirirken, günümüzde 8 yabancılı takımlarımız Mart ayını bile göremeden Avrupa’ya veda etmişlerdir.
Bugün Spor-Toto Süper Lig’de sözleşmeli futbolcuların %51’ni yabancı futbolcular oluşturuyor. Bunun %36 sını gerçek yabancılar, %15’ini ise orjini yurt dışı olan türk asıllı gurbetçi futbolcular oluşuyor. Maçlarda oynama sayısında ise rakam %54’lere kadar çıkıyor.
Yabancı sayısında bu rakamı geçen tek ülke %58 ile İngiltere… Son Avrupa Şampiyonu İspanya’da bu rakam sadece %27… Bu arada İspanyolların Avrupa Kupaları'nda fırtına gibi estiğini bilmem hatırlatmama gerek var mı?
Bu rakamlardan sonra nasıl bir milli takım, nasıl bir başarı, nasıl bir gelecek bizi bekliyor siz düşünün!