3 Ağustos 2013 Cumartesi

Türk Futbolu için tarihi fırsat

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başka hiçbir kurumun sahip olmadığı bir güce ve hareket özgürlüğüne sahip.  Akıllı ve planlı yönetim anlayışıyla, üretebileceği kaynağın sınırı hemen hemen yok gibi. Ancak bunun için her şeyden önce  vizyon ve misyon sahibi yöneticilere ihtiyacı var.  Aklı hür, vicdanı hür beyinleri bünyesinde toplamış bir federasyon, maalesef şu an için mevcut değil. Futbolu yönetmek, bilgi, beceri ve tecrübe gerektirir. Oysaki TFF’de hep bir eksik var. Un varsa yağ yok, yağ varsa şeker yok. Hepsi varsa aşçı yok. Helva bir türlü yapılamıyor. Zaten de bu gidişle yapsalar yapsalar Türk futbolunun helvasını yapacaklar.

Türkiye Futbol Federasyonu bugüne kadar belki de dünyada başka hiçbir federasyonun eline geçmemiş olan, tarihi bir fırsatı eline geçirmiş durumda.
Spor Toto Birinci Lig’in yayın haklarını elinde bulunduran ve Lig TV’nin de sahibi olan Digitürk televizyon platformu, sahiplerinin yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle bir şekilde TMSF’nin eline geçti.

Digitürk 2,5 milyona yaklaşan abonesi bulunan dev bir platform.  İçinde yüzlerce kanal var, stüdyoları var, ekipmanları var ve her şeyden önemlisi tecrübesi var.

TFF önümüzdeki sezon yeniden yayın ihalesi yapacak. Bu sezon Lig TV’nin son sezonu.  

Yapılacak yayın ihalesini Lig TV  dışında bir kanalın alması durumunda, alan kanalı ciddi sıkıntılar bekliyor. İhaleyi lan kanalın aynı sistemi kurması, yeni aboneler elde etmesi, ekipmanlar alması, şifreli kutuları pazarlaması oldukça uzun ve meşakkatli bir süreç.


Düşünsenize bu kanal Lig TV’nin elde ettiği abone sayısına kaç sene de ulaşabilir.
Futbolda yaşanan onca şeyden sonra, önümüzdeki sene yapılacak ihalede ben eski rakamların mevcut anlayışla yakalanabileceğine inanmıyorum. TFF yayın haklarının ihalesini, bu kirli ortamda geçmişte sattığı rakamların yarısına satamayacak durumda. Şu anki  astronomik rakamlar bence hayal. Bu rakamlara ulaşılamadığında ise zaten krizde olan kulüpler en büyük gelir kalemindeki düşüşten dolayı teker teker iflas bayrağını çekmeye başlayacaklar. Görünen köy kılavuz istemiyor!

Oysaki TFF’nin önünde büyük bir fırsat var. Kan kaybetmiş yerlerde sürünen, kirlenmiş ve kötü yönetilen Türk futboluna çağ atlatacak bir fırsat bu; Türkiye’nin en çok abonesi bulunan platformu Digitürk satılık. Aboneleriyle, kurulu düzeniyle satılık. Hem de haraç mezat satılık. Devletin elinde.

TFF’nin yerinde olsam bir dakika beklemem bu platformu ne yapar ne eder alırım. Bu durumda gelecek sene yapılacak olan ihalede sadece ligin yayın haklarını pazarlamak yerine, platformunu aboneleri ile pazarlamak gibi bir fırsat elde ederim.
Bu platform için oluşturulabilecek senaryoların ucu bucağı yok.  O kadar çok iş modeli ortaya konulabilir ki hayalini siz kurun. Ulusal ve uluslararası birçok firma bu durumda bu işin işletmesini almak için yarış vereceklerdir.

Beraberinde getireceği medya gücünü ve denetimini saymıyorum bile.
Dedik ya futbol vizyon, misyon ve tecrübe işidir! Sizce TFF’nin mevcut yönetiminde bunlar mevcut mu? Bu işi kotarabilirler mi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder